Do czego przydajĂÂ siĂÂ odkurzacze przemysĹowe w piekarni?
Odkurzacze przemysłowe powinny być wydajne pod wzglÄdem filtracji, łatwe w zarzędzaniu, wygodne w użytkowaniu i do tego wykonane z mocnych i wytrzymałych materiałów. Różnorodność branż sprawia, że nie każdy model można zastosować we wszystkich miejscach. Jakie odkurzacze bÄdę najlepsze do piekarni?
Czyszczenie stanowisk pracy w piekarni
Piekarnia, jak każde inne miejsce produkcyjne, generuje dużo nieczystości. NajczÄściej jest to męka, która przemieszana z powietrzem nie tylko osiada na różnych powierzchniach, ale również staje siÄ substancję łatwopalnę i w ten sposób zwiÄksza możliwość wybuchu powstałę od urzędzeń grzewczych. Wyroby piekarnicze pokrywa siÄ ziarnami, które po całym dniu zbieraję siÄ w piecach, na stołach i podłogach. Mobilne odkurzacze przemysłowe mogę być stosowane do zasysania odpadów z maszyn technologicznych, jak również używane do ogólnego czyszczenia obszaru roboczego pod koniec zmiany. W branży spożywczej zachowanie czystości ma duży wpływ na utrzymanie wysokiej jakości procesu produkcyjnego.
Odkurzacze dopasowane do określonych wymagań
Poszczególne modele różnię siÄ mocę, wielkościę zbiornika oraz konstrukcję. Sę odkurzacze, które stosuje siÄ do gazów i pyłów zagrażajęcych wybuchem. Urzędzenia przeznaczone do czyszczenia komór pieców piekarniczych powinny być wyposażone w rury, wÄża i ssawÄ odporne na wysokie temperatury, a także zbiornik wykonany z materiału, który nie ulegnie zniszczeniu (np. stal nierdzewna). Producenci takich odkurzaczy zazwyczaj podaję, do ilu stopni można używać wybranego modelu. DostÄpne sę również odkurzacze, które w workach filtracyjnych zagÄszczaję tworzywa sztuczne powstajęce w procesach produkcyjnych w chwili zamykania opakowań. Natomiast w przypadku dużego kontaktu z olejami i płynami można zdecydować siÄ na model dostosowany do tego rodzaju zanieczyszczeń. Odkurzacze przemysłowe sprawdzaję siÄ w różnych warunkach.
Urzędzenia specjalistyczne czy uniwersalne?
Pod wzglÄdem skuteczności zbierania zanieczyszczeń odkurzacze przemysłowe dzielę siÄ na 3 klasy:
Zasadniczym elementem odkurzacza jest filtr, który rozdziela brudne powietrze od czystego, zatrzymujęc zassany materiał. W zależności od technologii produkcji, sę one sklasyfikowane nastÄpujęco:
⢠Filtry główne - podstawowe, materiałowe, workowe (jedna kieszeń) lub gwieĹşdziste (wielokieszeniowe), mogę być wykonane z różnych materiałów:
⢠poliestrowe klasy âLâ, filtracja pyłów âĽ5 mikronów
⢠poliestrowe klasy âMâ z powłokę poliuretanowę, filtracja pyłów âĽ2 mikronów
⢠poliestrowe antystatyczne, dostÄpne w klasach âLâ i âMâ
⢠nomexowe, odporne na temperaturÄ, dostÄpne w klasach âLâ i âMâ
⢠poliestrowe klasy âMâ z membranę teflonowę PTFE, filtracja pyłów âĽ1 mikronów
⢠Filtry do odpadów-ścinków
⢠Filtry do ochrony filtrów głównych
⢠Filtry kartridżowe, w wykonaniu:
⢠poliestrowe klasy âLâ, filtracja pyłów âĽ5 mikronów
⢠poliestrowe klasy âMâ z powłokę poliuretanowę, filtracja pyłów âĽ2 mikronów
⢠poliestrowe antystatyczne klasy âMâ
⢠Dodatkowe filtry absolutne wykonane z włókna szklanego klasy H14 o skuteczności filtracji 99,995% M.P.P.S.
Producenci staraję siÄ, aby ich odkurzacze spełniały wymagania przemysłu piekarniczego i jednocześnie były wygodne w użytkowaniu, łatwe do przemieszczania i proste w obsłudze. Tylko wtedy używanie odkurzacza np. miÄdzy poszczególnymi etapami pieczenia bÄdzie opłacalne. Choć sę modele czysto specjalistyczne, dostÄpne sę także urzędzenia uniwersalne, które poradzę sobie z wiÄkszościę zanieczyszczeń w określonych ilościach. Wybór jest wiÄc dość duży. Zakupiony odkurzacz powinien być dostosowany do potrzeb danego zakładu.